Áfonya fajták
Az áfonyafajták (Vaccinium) értékes, bogyós termést hozó cserjék, amelyek ízletes, antioxidánsokban gazdag gyümölcseik miatt egyre népszerűbbek a kertekben és házi ültetvényeken. Fajtától függően magasabb vagy alacsonyabb növekedésűek, és savanyú talajban érzik magukat a legjobban. Kiválóan alkalmasak friss fogyasztásra, lekvárok, gyümölcslevek és sütemények alapanyagaként, ráadásul a megfelelő gondozás mellett hosszú éveken át bő terméssel ajándékoznak meg.
Az áfonya (Vaccinium) az egyik legértékesebb gyümölcstermő növény, amelyet nemcsak finom termése, hanem dekoratív megjelenése miatt is szívesen ültetnek a kertekbe.
A magasbokrú áfonyák 1-2 méter magasra növő, lombhullató cserjék, amelyek kora nyártól késő őszig érő gyümölcsöket hoznak. Termésük nagyméretű, édes-savanykás ízű, lédús bogyó, amely frissen fogyasztva, vagy különféle feldolgozott formában is rendkívül egészséges. Az alacsonyabb termetű tőzegáfonyák sűrű, talajtakaró jellegű növények, amelyek kisebb, de rendkívül aromás bogyókat érlelnek, és kiválóan alkalmasak például balkonládákba vagy kisebb kertekbe is.
Az áfonya igényeit tekintve savanyú talajt kedvel, ezért ültetéséhez tőzeges, laza szerkezetű, jó vízelvezetésű földkeverék ajánlott. Mivel a gyökérzete sekély, a rendszeres öntözés elengedhetetlen, különösen száraz időszakokban. Napos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, ahol elegendő fényt kap a megfelelő termésképzéshez. A termésmennyiség növelése érdekében érdemes több különböző fajtát együtt ültetni, mivel így a beporzás hatékonyabb lesz.
A növény ősszel gyönyörű vöröses árnyalatot ölt, így nemcsak haszonnövényként, hanem díszcserjeként is értékes. A metszés segít a bokor formájának megtartásában és a bőséges termés elérésében, az idősebb hajtások eltávolításával pedig fiatalon tarthatjuk a növényt.